„Екологични и достъпни, нискоенергийни и пасивни сгради за активни хора”

Cградите консумират най-много енергия, в сравнение с всеки друг сектор.  В Европа те консумират 40% от общото енергийно потребление.  Можем ли да постигнем енергийна независимост при сградите и какви са предимствата на тези сгради? Стратегиите за постигане на този тип сгради включват: подходяща ориентация,  супер изолирана сградна обвивка, високоефективни прозорци, въздухонепроницаемост на сградата, вентилационна система с топлообменник, ниска енергийна консумация за отопление и за генериране на топла вода, енергийно ефективно осветление, енергийно ефективни електроуреди, слънчеви панели за генериране на топла вода и възобновяеми източници на енергия.

Ежедневно ни затрупват  “зелени” реклами. Много компании разчитат хората да купуват по старомодния начин: първо купете, а после мислете. Назрява необходимостта потребителят да се научи критично да анализира екологичните продукти и услуги. Как да подберем подходящи материали, за да построим екологична и здравословна сграда?

Каква е целта на енергийно ефективните сгради и дали е необходимо енергийната ефективност да бъде постигната на всяка цена? Отговорът на първият въпрос е съвсем прост. При енергийно ефективните сгради се цели да се постигне намаляване на консумацията на енергия.

Вторият въпрос също има отговор, но този отговор може да има много нюанси, които ще бъдат разгледане по време на презентацията. Ще бъде обяснено какво представлява въплътената енергия на строителните материали и как да избираме материали с ниска въплътената енергия, за да сме сигурни, че сградите ни са наистина екологични? Нужни ли са допълнителни инвестиции за нискоенергийните, енергийно независимите и екологични сгради и кога тези инвестиции са оправдани?

Екологичните, нискоенергийните и пасивни сгради трябва да имат активни обитатели. От тях се изисква по-новаторско и нетрадиционно мислене, за да вземат решение да си построят и обитават подобни жилища. Техният начин на живот дава отражение и отпечатък върху облика на тези сгради и ги прави уникални и здравословни за обитаване.

Лектор: арх. Гергана Барабонкова – работи в областта на енергоефективната и устойчивата архитектура и пасивните сгради. Работи в София, България и в Бостън, САЩ. Притежава LEED сертификат и е преподавател в Бостънския архитектурен колеж.

 

За автора

ЕкоФест се случва, за да привлича все повече и повече хора към идеята за успешно икономическо, социално и личностно развитие в синхрон с опазването на околната среда. Това екологично събиране се провежда ежегодно, през втората половина на месец юли в местността Узана, Габрово и събира хиляди - представители на властта, бизнеса, неправителствените организации, медиите, артистичните среди и заинтересовани граждани, за да увеличават потенциала на България за устойчиво развитие.


Коментирай

Вашият e-mail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Можете да използвате следните HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Фондация Тайм Екопроекти лого
ЕкоФест „Зелените идеи в действие“ е развитие
на УзанаПолянаФест „Зелените идеи в действие”.

ЕкоФест се организира от Фондация „ТАЙМ – Екопроекти“