ЕКОФЕСТA ПРЕЗ 2016 – ТЕМА “ГОРИТЕ“

logo_4
Здравейте приятели на ЕкоФест,

Вече започваме да мислим за следващото издание на фестивала през 2016 г. и, разбира се, на първо място стои въпроса за темата на събитието. Идеята ни е темата да бъде свързана с проблемите на горите. ЕкоФест – 2015 г. бе посветен на темата за „Адаптация към климатичните промени“. Много неща научихме, но едно от важните беше, че горите са екосистемите, които играят важна роля както за успешна адаптация, така и за забавяне хода на глобалното затопляне. Да не говорим колко са важни горите за микроклимата. В тази връзка започнахме един малък проект, който се надяваме да постави началото на планирането на следващия фестивал и бихме искали да Ви споделим информация за него.
Името на проекта е „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори“. Проектът е финансиран по Програма BG03 Биологично разнообразие и екосистеми, по покана BG03.SGS: Национална кампания за образование и информираност чрез доброволческа дейност и съпътстващи дейности по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. чрез Програмен оператор: Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
Няколко са ключовите очаквани резултати от проекта:
• Да се опишат поне 50 вековни дъбови дървета и да се впишат в официалния регистър на МОСВ
• Да се стартира електронна игра за горите и дъбовете
• Да се проведе обучение на поне 300 деца от 5-6 клас от Плевен, София, Враца, Хасково и Пловдив по въпросите на горите и дъбовете чрез уникалната Подвижна класна стая „Земно кълбо“ на Фондация ТАЙМ. Срещите на децата с Подвижната класна стая са посветени на значими за природата и околната среда дати – в Плевен на деня на Черно море (31.10), в София – на Международния ден на планините (11.12), във Враца – на Деня на водата (22.03). В Хасково поводът е Седмицата на гората (11.04), а в Пловдив – Денят на Земята (22.04).
Любопитни факти за „Земното кълбо“ може да видите на интернет адреса на Фондация „Тайм”: www.time-foundation.org

Първото посещение на „Земното кълбо“ е в Плевен – Панорама мол Плевен от 10 часа.
Подвижната класна стая представлява надуваем глобус (модел на нашата Планета, създаден с помощта на сателитни снимки) с диаметър 6.5 м, в който учениците влизат, за да научат повече за устройството на Земята, естествените науки, географията, екологията и др. Тя е съпътствана от интерактивна програма, която в рамките на Кампанията за дъба ще е съсредоточена върху ролята на горите и по-специално дъба за околната среда и човека. По време на презентацията учениците ще научат любопитни факти за царя на гората – дъба, ролята и състоянието на дъбовите гори, как и защо трябва да ги опазваме.

За автора

ЕкоФест се случва, за да привлича все повече и повече хора към идеята за успешно икономическо, социално и личностно развитие в синхрон с опазването на околната среда. Това екологично събиране се провежда ежегодно, през втората половина на месец юли в местността Узана, Габрово и събира хиляди - представители на властта, бизнеса, неправителствените организации, медиите, артистичните среди и заинтересовани граждани, за да увеличават потенциала на България за устойчиво развитие.


Коментирай

Вашият e-mail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Можете да използвате следните HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Фондация Тайм Екопроекти лого
ЕкоФест „Зелените идеи в действие“ е развитие
на УзанаПолянаФест „Зелените идеи в действие”.

ЕкоФест се организира от Фондация „ТАЙМ – Екопроекти“