Подвижната класна стая отбелязва Деня на Земята с посещения в София и Пловдив

„Дървета за планетата Земя“ е мотото на тазгодишната кампания, в която първи у нас се включват ученици от столичното Частно основно училище „Дружба”. Подвижната класна стая на фондация „ТАЙМ“ ще им гостува в понеделник – 18 април от 10 ч.
Посещението на Земното кълбо, което привлече над 200 ученици в страната към опазването на дъбовите гори в България, е посветено на Деня на Земята – 22 април. В необичайната класна стая ще влязат на този ден ученици от пловдивското СОУ „Св. Патриарх Евтимий“.
Посещенията на надуваемия глобус с убедителния диаметър 6, 5 м са част от проекта „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори“, в който участват младежи от Плевен, Враца, Хасково, София и Пловдив. Тъй като кампанията е отворена за включване на всички желаещи, към нея се присъедини и Частното основно училище „Дружба“ от София.
Проектът на фондация „ТАЙМ“ е финансиран по Програма BG03 Биологично разнообразие и екосистеми по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. чрез Програмен оператор: Министерството на околната среда и водите.
При посещението в София ще вземе участие директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите – София инж. Ирена Петкова. Експерти от инспекцията ще информират децата за значението на световния ден на Земята – 22 април.

За първи път Денят на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони граждани на Северна Америка участват в демонстрация и настояват опазването на околната среда да стане приоритет на политици, държавници, бизнес среди. През 1990 г. празникът е обявен за международен. България се включва в отбелязването на Деня на Земята три години след това през 1993 г.
Целта е хората на планетата да се обединят в защита на околната среда.  Тази година темата е „Дървета за планетата Земята. Нека ги посадим.“ Мисията на световните организатори на Деня на Земята е да разширят и разнообразят екологичното движение в световен мащаб, за да се изгради здрава и устойчива околна среда. Една от най-амбициозните цели, които са си поставили е да мобилизират хората от цял свят да засадят 7,8 милиарда дървета до 2021 г., когато Световният ден на Земята ще чества 50-годишнина.

Любопитни факти за „Земното кълбо“ може да видите на интернет адреса на Фондация „ТАЙМ” www.time-foundation.org , която изпълнява проект „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори“.
Очаквайте подробности.

За автора

ЕкоФест се случва, за да привлича все повече и повече хора към идеята за успешно икономическо, социално и личностно развитие в синхрон с опазването на околната среда. Това екологично събиране се провежда ежегодно, през втората половина на месец юли в местността Узана, Габрово и събира хиляди - представители на властта, бизнеса, неправителствените организации, медиите, артистичните среди и заинтересовани граждани, за да увеличават потенциала на България за устойчиво развитие.


Коментирай

Вашият e-mail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Можете да използвате следните HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Фондация Тайм Екопроекти лого
ЕкоФест „Зелените идеи в действие“ е развитие
на УзанаПолянаФест „Зелените идеи в действие”.

ЕкоФест се организира от Фондация „ТАЙМ – Екопроекти“