Местоположение

uzana_mapПравилник на ЕкоФест 2015

Местността Узана се намира на 23 км от град Габрово

Не си представяйте, обаче, че ще изминете пътя за 15 минути. Макар и с много добър асфалт това е планински път с много завои през китни места и селца. Препоръчително е да се подготвите поне за 40 минути концентрирано шофиране.

Узана е най-широката билна поляна в Стара планина и е обградена отвсякъде с вековни букови гори. Надморската й височина варира от 1220 до 1350 м, като най-високата точка е връх Марков стол (1352 м). Местността е изходна точка за територията на два парка: на запад – Национален парк „Централен Балкан“ и на изток – Природен парка „Българка“. Местността и регионът са подходящи за скално катерене и спелеология, пешеходни преходи, планинско колоездене. Трябва да имате предвид, че времето на Узана може да се промени за миг и от жарко лято да се превърне в студен дъжд или мразовита мъгла. Бъдете подготвени за тези колебания в температурите и настроението на Узана, макар и в късен юли!

По време на фестивала се организира безплатен автобусен транспорт от автогарата на гр. Габрово до местността Узана. Очаквайте разписанието на автобусите в началото на месец юли.

Местността Узана е курортен комплекс с асфалтиран път до Узана и в рамките на курорта. По време на фестивала се организира пропускателен режим за автомобилите. Изложителите, организаторите, официалните гости, посетителите, които използват къмпинга и хижа Узана получават стикери, които позволяват достъп до фестивалното градче. Всички останали посетители разполагат автомобилите си пред съответните хотели или по определените паркинг места в рамките на местността.

ЕкоФестът е с координати 42°45’58″ северна ширина и 25°14’18″ източна дължина

Замисляли ли сте се какво значат тези цифри, градуси, минути и секунди? Ако обстойно прегледате физическата карта на България, ще установите, че това са координатите на географския център на България и, че това е точно местността Узана, която се намира в Стара планина, на 23 км югозападно от гр. Габрово. Определянето на географския център на България е резултат от работата на учени от БАН. Те подемат инициативата на Евгени Станчев, главен редактор на вестник “Поглед” през 1991 г. Започват сложни изчисления. Ръководител на екипа, който се заема с работата, е професор Младен Младеновски. Изчисленията – за по-голяма сигурност и точност, са направени по шест математически метода, тъй като територията на страната не е идеална геометрична фигура, за да се намери вярната пресечна точка. И така, в резултат на усилията си, математическият екип от учени определя, че географското сърце на страната ни, се намира на 42°45’ 58″ северна ширина и 25°14’18″ източна дължина – местност Узана.

Всъщност, местност Узана е не само сърцето на България. Това е мощно пулсиращото сърце на Стара планина, което дава живителна сила, топлина и гостоприемство през всички сезони, на всеки, пожелал свежата прегръдка на планината. Разположена на прехода между суровия Централен Балкан и мекия заоблен релеф на Източна Стара планина – Узана се е превърнала в истинско природно богатство от уникални, спиращи дъха гледки, богато историческо минало, съхранена природа, биоразнообразие и чудесни възможности за почивка и отдих през цялата година. Намира се точно в подножието на вр. Исполин – 1524 м, и е приета за най-обширната билкова поляна у нас, обградена отвсякъде с гори. Вероятно, названието “Узана” идва от турската дума за дълъг, широк, обширен – узун. Ето защо, вече пет поредни години ние провеждаме своя екологичен фестивал именно там – в сърцето на България. Не ни спират нито юлската жега, нито летните дъждове.

Ние сме на широката поляна и всяка година очакваме свои съмишленици и сподвижници в идеята да заживеем в хармония с природата, да се научим на отговорно отношение към природните ресурси, а тази година и как да се адаптираме към неизбежните промени в климата.

Фондация Тайм Екопроекти лого
ЕкоФест „Зелените идеи в действие“ е развитие
на УзанаПолянаФест „Зелените идеи в действие”.

ЕкоФест се организира от Фондация „ТАЙМ – Екопроекти“