Седмицата на гората започва с Подвижна класна стая „Земно кълбо” в Хасково

logo 4
Земното кълбо на Фондация „ТАЙМ“ приема ученици от СОУ «Васил Левски», гр. Хасково

Второто от трите посещения на Земното кълбо на Фондация „ТАЙМ” за 2016 г. ще бъде в Хасково на 11 април. Занятието е с начален час 11 часа, като учениците от 5-ти и 6-ти клас на СОУ „Васил Левски” ще се включат в проекта „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори“. Те ще учат в Подвижната класна стая подобно на 120 техни връстници, привлечени от идеята за опазване на дъбовите гори и вековните дървета в България. През 2015 г. част от инициативата станаха ученици и младежи от Плевен и София, а на 22 март 2016 г. се влючиха и ученици от гр. Враца.

Проектът на Фондация «ТАЙМ» е финансиран по Програма BG03 Биологично разнообразие и екосистеми по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. чрез Програмен оператор: Министерството на околната среда и водите.

Подвижната класна стая представлява надуваем глобус (модел на нашата Планета, създаден с помощта на сателитни снимки) с диаметър 6.5 м, в който учениците влизат, за да научат повече за устройството на Земята, естествените науки, географията, екологията и др. Тя е съпътствана от интерактивна програма, която в рамките на Кампанията за дъба е съсредоточена върху ролята на горите, и по-специално дъба, за околната среда и човека. По време на обучението учениците ще научат любопитни факти за царя на гората – дъба, ролята и състоянието на дъбовите гори, как и защо трябва да ги опазваме.

Подвижната класна стая се разгръща в Хасково след като посети Плевен, София и Враца. Последото разгръщане на интерактивното обучително съоръжение ще бъде в Пловдив.

Всички дни на срещите са посветени на значими за природата и околната среда дати – в Плевен глобусът беше на 30 октомври 2015 г. – Международен ден на Черно море, в София – на 11 декември 2015 г. – Международен ден на планините, във Враца – 22 март 2016 г. – Международен ден на водата. В Хасково денят е 11 април 2016 г., а поводът е Седмицата на гората, която е винаги през първата цяла седмица на месец април. В Пловдив срещата е на 22 април 2016 г. и е посветена на Международния Ден на Земята. По повод Деня на Земята Подвижната класна стая ще посети ЧОУ „Дружба” в София на 18.04.2016 г.

Вниманието на младите хора е привлечено и чрез създадената по проекта интернет игра „Дъбрава” – https://scratch.mit.edu/projects/76096042/.

Важен резултат от осъществяването на проект „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори“ е изготвянето на информация за включването на 50 вековни дъбови дървета в националния регистър на вековните дървета в България.

До момента са описани 41 броя вековни и многовековни (над 200-годишни) дървета от следните местни видове дъб: обикновен (летен), лъжник (странджански дъб), космат, зимен и цер, на територията на няколко общини: Айтос – 8 броя (7 от обикновен и 1 от космат дъб във вековната кория „Карапелит”), Карнобат – 4 броя обикновен дъб (с. Мъдрино), Сунгурларе – 2 броя (1 от обикновен дъб и 1 от цер, с. Горово), Елхово – 2 броя обикновен дъб (във фазанарията), Несебър – 12 броя (6 от цер, 3 от космат дъб, 2 от благун и 1 от обикновен дъб, с. Порой, с. Гильовца, с. Паницово, с. Баня), Тополовград – 9 броя (5 от благун, 3 от космат дъб, 1 от цер), Малко Тъпново – 4 броя (3 от лъжник, 1 цер (с. Визица). Предстои описание на други вековни дъбови дървета в общините Царево, Приморско, Мъглиж, Средец, Чирпан и нови в общините Айтос и Малко Търново. Най-голям интерес представляват многовековните дървета от обикновен и космат дъб в корията “Карапелит” – АЙТОС, трите мгоговековни лъжника на разклона за с. Младежко, общ. Малко Търново, корията от вековни дървета от космат дъб край с. Порой общ. Несебър.

В регистъра на вековните дървета в България от 1948 г. досега са включени 2147 дървета.

Любопитни факти за „Земното кълбо“ може да видите на интернет адреса на Фондация „ТАЙМ”: www.timefoundation.org , която изпълнява проект „Кампания за дъбасъбиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори“.

Очаквайте подробности.

За контакти Ирина Керемидчиева – 0889 789 789

За автора

ЕкоФест се случва, за да привлича все повече и повече хора към идеята за успешно икономическо, социално и личностно развитие в синхрон с опазването на околната среда. Това екологично събиране се провежда ежегодно, през втората половина на месец юли в местността Узана, Габрово и събира хиляди - представители на властта, бизнеса, неправителствените организации, медиите, артистичните среди и заинтересовани граждани, за да увеличават потенциала на България за устойчиво развитие.


Коментирай

Вашият e-mail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Можете да използвате следните HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Фондация Тайм Екопроекти лого
ЕкоФест „Зелените идеи в действие“ е развитие
на УзанаПолянаФест „Зелените идеи в действие”.

ЕкоФест се организира от Фондация „ТАЙМ – Екопроекти“