Столичното 129 ОУ „Антим I” влиза в Подвижната класна стая „Земно кълбо“

logo_4
Гостуването на Земното кълбо на Фондация „ТАЙМ” е част от проект „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори“, финансиран по Програма BG03 Биологично разнообразие и екосистеми по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. чрез Програмен оператор: Министерството на околната среда и водите.
На 11 декември учениците от 5-ти и 6-ти клас на столичното 129 ОУ „Антим I” ще учат в Подвижна класна стая „Земно кълбо“. Подвижната класна стая представлява надуваем глобус (модел на нашата Планета, създаден с помощта на сателитни снимки) с диаметър 6.5 м, в който учениците влизат, за да научат повече за устройството на Земята, естествените науки, географията, екологията и др. Тя е съпътствана от интерактивна програма, която в рамките на Кампанията за дъба ще е съсредоточена върху ролята на горите и по-специално дъба за околната среда и човека. По време на обучението учениците ще научат любопитни факти за царя на гората – дъба, ролята и състоянието на дъбовите гори, как и защо трябва да ги опазваме.
На събитието са поканени министърът на околната среда и водите г-жа Ивелина Василева, заместник министрите на околната среда и водите г-жа Атанаска Николова и г-н Красимир Живков, както и представители на Програмния оператор.
В проекта са включени ученици и младежи от 5 града от страната, а софийското 129 ОУ „Антим I” е вторият домакин на Подвижната класна стая след Плевен и преди Враца, Хасково, Пловдив. Всички дни на срещите са посветени на значими за природата и околната среда дати – в Плевен глобусът беше на 30 октомври – деня на Черно море, в София – на Международния ден на планините, във Враца – на Деня на водата. В Хасково поводът е Седмицата на гората, а в Пловдив – Денят на Земята.
Вниманието на младите хора е привлечено и чрез създадената по проекта интернет игра Дъбрава – https://scratch.mit.edu/projects/76096042/.
Важен резултат от осъществяването на проект „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори“ е включването на 50 вековни дъбове в националния регистър на вековните дървета в България. Експертът лесоинженер на проекта доц.д-р Мария Брощилова вече е описала 15 дървета от различните видове, разпространени у нас – 6 дървета от вида летен дъб, който е и най-често срещан в България, край Айтос и Елхово; 3 – от вида космат дъб и 5 – от вида благун край Несебър и Тополовград, 1 – от вида цер край Тополовград.
В регистъра на вековните дървета в България от 1948 г. досега са включени 2147 дървета.
Любопитни факти за „Земното кълбо“ може да видите на интернет адреса на Фондация „ТАЙМ”: www.time-foundation.org , която изпълнява проект „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори“.
Очаквайте подробности.
За контакти Ирина Керемидчиева – 0889 789 789

За автора

ЕкоФест се случва, за да привлича все повече и повече хора към идеята за успешно икономическо, социално и личностно развитие в синхрон с опазването на околната среда. Това екологично събиране се провежда ежегодно, през втората половина на месец юли в местността Узана, Габрово и събира хиляди - представители на властта, бизнеса, неправителствените организации, медиите, артистичните среди и заинтересовани граждани, за да увеличават потенциала на България за устойчиво развитие.


Коментирай

Вашият e-mail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Можете да използвате следните HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Фондация Тайм Екопроекти лого
ЕкоФест „Зелените идеи в действие“ е развитие
на УзанаПолянаФест „Зелените идеи в действие”.

ЕкоФест се организира от Фондация „ТАЙМ – Екопроекти“